Marta Brugat Planas
Membre de la Comissió de Mediació del CICAC
Mediadora i advocada


Entre reculls de premsa i xarxes socials, he trobat un article a un diari molt conegut que presenta la mediació com a mesura de salvació per evitar el col·lapse judicial que ha incrementat per culpa de l’aturada de la justícia durant l’estat d’alarma. Com a mediadora i advocada no puc estar d’acord amb el títol de l’article. La mediació no és la solució al col·lapse, però hi pot ajudar.

La mediació, en la seva modesta o gran posició —segons es cregui o s’inverteixi en ella més o menys—, no ens podrà salvar de la falta d’inversió que, any rere any i pressupost rere pressupost, pateix la justícia en aquest país; que cap govern, de cap color, s’ha atrevit a afrontar d’un forma moderna i valenta, la qual cosa ha fet que el col·lapse, que ara presenta, sigui inexplicable a ulls de la ciutadania.

La mediació és una eina trencadora en el nostre sistema jurídic, acostumat a enfrontar les parts i a imposar una solució, més o menys, salomònica. També ho és per als professionals de la justícia i els advocats, que no saben el paper que hi han de jugar, ni saben tampoc si apostar-hi o defenestrar-la i veure-la com l’enemiga que li traurà feina i clients.

El que els puc dir, estimats companys i companyes, és que s’ha de perdre la por a les noves formes de resolució dels conflictes, tal com ho feu amb les novetats legislatives. Com a professionals assessors en dret, hem d’oferir als nostres clients moltes formes de resoldre les diferències, i, a més, en mediació, podem valorar positivament les coordenades del temps emprat per arribar a una solució i alhora l’estalvi econòmic que representa per a les parts.

Que els nostres clients quedin satisfets ha de ser el nostre objectiu, i hem de deixar com a darrer recurs recórrer a una justícia que actualment no dona una resposta ràpida i, per tant, podem dir que, en tant que no és ràpida, perd efectivitat i provoca l’enquistament dels conflictes, malestar i desgast emocional a les parts.

Sempre que utilitzem la mediació estarem creant un canvi, canvi que comença per asseure’s en una reunió de mediació i entendre que els problemes es poden parlar i que les posicions tenen interessos ocults que s’han de satisfer per poder arribar a uns acords satisfactoris i durables.

La mediació és una gran desconeguda i la feina que ha començat a fer el CICAC per a difondre-la no ha fet més que començar en aquest camí on tots hi tenim cabuda, ciutadania, persones mediadores i advocacia.

La societat civil està preparada per poder resoldre els conflictes per vies pacífiques. Ara són els poders públics els que han de posar els mitjans per poder-ho fer. La mediació és un d’aquests camins. Els professionals hi hem de col·laborar, estem preparats?


Clipping Premsa

https://www.emporda.info/opinio/2020/11/02/camins-mediacio-no-son-infinits/479085.html