Pitch & Putt

Inspiration comes of working every day.

Jornada de Pitch&Putt i Mediació

Gran èxit de la jornada de mediació i Pitch&Putt
La jornada per apropar la mediació a l’àmbit de les empreses i corporacions conclou amb bons aprenentatges i molta satisfacció per part de tots els participants

El passat divendres dia 1 de juliol de 2022, es va celebrar la jornada ‘La mediació al servei de les empreses’, organitzada per l’Il·lustre Consell de l’Advocacia Catalana dins la campanya InMediació 2022.

Una jornada diferent

Celebrada al Pitch & Putt de Vallromanes, a la jornada van participar-hi més de 100 persones entre autoritats, ponents i oïdors, i el seu èxit es va fer palès tant pel nombre de participants i pel nivell de les ponències, com pels moments de diversió, riures i companyonia que va acompanyar el torneig de Pitch&Putt, en el qual tothom va poder participar tingués el nivell que tingués.

La jornada va ser un acte diferent i innovador. Amb l’objectiu d’apropar la mediació a l’àmbit de les empreses i corporacions, es va comptar amb l’experiència d’empresaris que ja han utilitzat aquesta via com a eina per a la resolució de conflictes dins les seves organitzacions. Posteriorment, i amb la finalitat de donar un caràcter lúdic a l’esdeveniment, tots els participants van poder jugar a Pitch & Putt.

Sens dubte, la veu de l’experiència va ser clau per entendre els bons resultats de la mediació en l’àmbit de les corporacions, però també ho va ser l’ambient proper i distès que es va respirar en tot moment i que va permetre una excel·lent comunicació entre els ponents, els dinamitzadors i tots els presents.

Després de la benvinguda que van fer a tots els assistents Marta Martínez, presidenta de la Comissió de Mediació del Consell de l’Advocació Catalana; Joan Martínez García, degà del Col·legi d’Advocats de Granollers; Yolanda Lorenzo i García, alcaldessa de Vilanova del Vallès; i Emilio Cordero i Soria, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental, l’acte es va iniciar amb la primera de les dues ponències programades.

Què pot aportar la mediació al món empresarial

Dinamitzada pel mediador i comunicador David Espinós, la primera ponència va permetre conèixer l’experiència de Pablo Nowenstein, CEO d’una pime del sector tecnològic, i Mercè Alaball, mediadora que ha acompanyat al mateix Nowenstein en el procés de resolució d’un conflicte per mitjà de la mediació.

L’empresari va explicar que el més difícil és, en primer lloc, admetre l’existència del conflicte, però un cop aquest és reconegut i identificat “cal apagar el foc abans que vagi a més”. Així mateix, també va explicar que a l’hora d’iniciar el procés de mediació “sorgeixen totes les pors. Cal estar preparat per a tot, ja que apagar el foc pot comportar conseqüències i, per tant, hi ha cert risc. Però recolzar-se amb gent de fora és fonamental. Jo, per experiència, recomano la mediació perquè, finalment, tens poc a perdre-hi. A llarg termini, per a l’empresa, és molt pitjor deixar que el conflicte es gangreni”.

Per la seva banda, Mercè Alaball va explicar que al moment en que s’inicia la mediació “la interacció amb l’empresari és clau. La mediació és un procés profund on es prenen decisions”. Alaball també va voler posar l’accent en el fet que “als professionals ens agradaria treballar més en prevenció, però l’exercici d’identificar els conflictes i buscar ajut extern per part dels empresaris, costa”.

La utilitat de la mediació en el dia a dia de l’empresa

La segona ponència va reunir Jorge Grande, director general de la multinacional Puratos Iberia i Manel Canyameres, expert mediador amb experiència internacional, i va ser dinamitzada per Carles García Roqueta, diputat de la Junta de Govern de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocació de Barcelona i responsable de Mediació, qui, per començar, va recordar la màxima que “més val un mal acord que un bon judici”.

Van ser particularment interessants les reflexions i experiència de Jorge Grande qui, explicant un cas concret ocorregut a la seva empresa, va incidir en el fet que “el procés previ és tant important com la pròpia mediació”. Per ell, l’experiència amb la mediació és absolutament positiva, fins al punt que “un sol èxit utilitzant la mediació ha provocat que tots els empleats, siguin del rang que siguin, tinguin la percepció que son escoltats. Amb això, ara hem pogut protocol·litzar la mediació. El més lent va ser explicar els beneficis del procés, però després tot és molt ràpid, sense temps morts. Fins i tot el comitè d’empresa ens ha felicitat”.

En el mateix sentit es va expressar Manel Canyameres, que va posar damunt la taula un parell d’exemples de conflictes resolts per mitjà de la mediació en empreses i organitzacions familiars. Per Canyameres “l’empresa familiar té un gran capacitat per absorbir els conflictes, però allà estan. Finalment, nosaltres, els mediadors, intervenim quan l’escala ja és molt alta”. En tot cas, però, també va recordar que “el mediador el que fa és crear un clima constructiu, perquè tota mediació és un tema relacional. En la mediació empresarial, és molt important la relació de continuïtat entre les dues parts”.

A jugar!

L’ambient durant les intervencions dels ponents va ser distès i col·loquial, cosa que va permetre gaudir d’un clima molt propici perquè els assistents que van voler poguessin fer preguntes i expressar els seus dubtes, cosa que va enriquir de forma molt positiva les diferents exposicions.

I per si això no hagués estat suficient, la proximitat i intercanvi d’idees entre ponents i participants va ser encara més profitós durant l’activitat de Pitch & Putt que es va organitzar després de les xerrades.

Les instal·lacions del Pitch & Putt Vallromanes, en un entorn fresc i ple de natura, així com el bon temps que va acompanyar tota la jornada, van ser perfectes. Molts dels assistents era la primera vegada que trepitjaven l’herba dels greens i que practicaven amb un pal de golf, de manera que els moments de concentració es combinaven a la perfecció amb els esclats de rialles que s’anaven sentint d’un green a l’altre. Així, el resultat del torneig va passar a un segon pla mentre que l’alegria i la diversió agafaven tot el protagonisme.

Quan el joc de Pitch & Putt va finalitzar es va dur a terme el lliurament de premis, on es van combinar els resultats del torneig amb el reconeixement per la feina feta en l’àmbit de la mediació de diferents companys i companyes.

Per al lliurament es va comptar amb Jordi Torrent, president de la Federació Catalana de Pitch & Putt; Marta Martínez i Gellida, presidenta de la Comissió de Mediació; Joan Ramon Puig, president del Consell de l’Advocacia Catalana; i Elisabeth Saltor i Camero directora del Centre de Mediació de Catalunya. Tots ells van aprofitar el moment del lliurament dels premis per expressar la seva satisfacció per una jornada marcadament positivia. Posteriorment, i per concloure un dia en el qual tothom coincidia en l’èxit aconseguit, tots els assistents van gaudir d’un buffet ben merescut per a un dinar informal però, novament, perfecte.

Com van qualificar la Jornada?

Cal promoure vies amistoses prèvies a la contenciosa?

La mediació és positiva i pot generar clients?

Activitats que voldrien que el Consell posés en marxa:

1. La mediació a l’àmbit empresarial
2. La mediació en família
3. La mediació en negociació
4. La mediació a Penal i Restaurativa
5. La mediació a l’àmbit sanitari i el contenciós administratiu
6. La mediació al Dret col·laboratiu
7. La mediació en la Facilitació

01.07.22-  La abogacía catalana inicia una nueva campaña para impulsar la mediación (Europa Press)

https://www.europapress.es/catalunya/noticia-abogacia-catalana-inicia-nueva-campana-impulsar-mediacion-20220701182716.html

01.07.22- La abogacía catalana inicia una nueva campaña para impulsar la mediación (Gente Digital)

http://www.gentedigital.es/catalunya/noticia/3419624/la-abogacia-catalana-inicia-una-nueva-campana-para-impulsar-la-mediacion/

05.07.22- La Abogacía Catalana refuerza el proyecto ‘InMediació’ con una nueva campaña para impulsar la mediación | Lawyerpress NEWS

https://www.lawyerpress.com/2022/07/05/la-abogacia-catalana-refuerza-el-proyecto-inmediacio-con-una-nueva-campana-para-impulsar-la-mediacion/