Rafael Lobo Niembro

Consultor en mediació i resolució de conflictes a Monterrey (Nuevo León, Mèxic). Va estudiar dret a la Universitat Autònoma de Nuevo León, va ser la primera promoció que va obtenir el Màster de Mètodes Alternatius de Resolució de Conflictes de la mateixa Universitat i el primer mediador certificat pel Tribunal Superior de Justícia del seu Estat.

El 1999 va ser el creador i director del primer centre de mediació municipal a Mèxic, i també va fundar i va ser el primer president del Col·legi de Mediadors de Nuevo León (el primer Col·legi de Mediadors a Mèxic) i de l’Associació per a la Resolució de Conflictes (ARCO).

Al llarg de la seva carrera ha desenvolupat diversos projectes de mediació a municipis de l’àrea metropolitana de Monterrey, així com a la Procuradoria General de Justícia i al Tribunal Superior de Justícia. El 2009 va implementar els primers sistemes de mediació a l’àmbit escolar i el 2016 a l’àmbit penitenciari de Mèxic. També va participar en el grup redactor del paquet legislatiu en matèria de mediació a Nuevo León, i va assessorar altres estats en temes de legislació sobre mètodes alternatius.

Ha participat com a ponent a múltiples seminaris, congressos, cursos a Mèxic i altres països de tot Amèrica i Europa, i ha col·laborat amb organismes internacionals com Global Intermediation, International Mediation Institute i International Center for Dispute Resolution de l’American Arbitration Association.

Ha estat distingit amb la Medalla a la Pau i la Concòrdia, màxim reconeixement per a un mediador a Mèxic pels seus mèrits com a promotor de la mediació, i ha rebut el Premi Nacional per la Pau el 2020 per part de Comnapaz.