EL DRET COL·LABORATIU: UN NOU ADR ÚTIL PER A L’ADVOCACIA
El dia 12 de desembre es va celebrar el darrer Webinar que va esdevenir un brillant punt final del Programa InMediació 2023.
Va comptar amb una nombrosa participació virtual, amb una inscripció de 142 persones i 117 connectades en directe, a les que caldrà afegir les persones que visualitzin el Webinar en diferit, ja que es troba ja a la disposició de totes les persones que visiten la pàgina web del Consell de l’Advocacia Catalana.
El contingut, motivador i il·lusionant, va donar a conèixer els trets principals del Dret Col·laboratiu, ADR que, com van comentar els ponent especialistes, ja no és tant nou, puig que neix a EEUU als anys 90. En tot cas, suposa una nova metodologia a l’abast de l’advocacia i exclusiva per a ella i que està adquirint una rellevància molt destacada a nivell nacional i internacional.
A la taula inaugural, conduïda per la senyora Marta Martínez i Gellida, presidenta de la Comissió de Mediació del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Il·lustre Col·legi d’advocats i d’advocades de Tortosa, va intervenir la senyora Imma Barral i Vinyals, directora general de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació del Departament de Justícia, Dret i Memòria. A la seva intervenció va valorar les diferents actuacions i activitats dutes a terme en el marc del Programa InMediació 2023 i la importància de fer arribar el coneixement i avantatges de les fórmules MASC al conjunt de l’advocacia per tal de que puguin utilitzar-les i, sobre tot, assessorar i acompanyar en la seva aplicació. També va destacar la implicació del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat en l’impuls d’aquestes metodologies que ponderen el consens i la gestió pacífica de les discrepàncies, tant a través de les actuacions del Centre de Mediació de Catalunya, com a través de la creació i l’aprovació d’una nova normativa sobre ADR, en la que s’està treballant des de fa temps, que li donarà un marc, no merament reglat, sinó sobre tot de reconeixement a tots els nivells.
A continuació la senyora Anna Vall Rius, coordinadora del Programa, va descriure breument les actuacions i Jornades realitzades dins del Programa InMediació 2023, així com les dades més destacades i els indicadors de les diferents Jornades i activitats del Programa.
Acte seguit la Sra. Mar Benítez, advocada i mediadora, responsable de Mediació del l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Manresa i membre de la Comissió de Mediació i altres Sistemes de Resolució Extrajudicial de Conflictes del CICAC, va intervenir per fer una valoració del IV Congrés de Mediació i ADR del Consell de l’Advocacia Catalana celebrat a Manresa el dia 14 de setembre. Va destacar les aportacions dels ponents de les diferents taules i en especial, va ponderar la satisfacció manifestada per part dels participants del Congrés amb els continguts i la informació d’interès tan rellevant que van aportar les diverses ponències i els tallers pràctics del Congrés
A continuació el senyor Carles García Roqueta, membre de la Comissió de Mediació i altres Sistemes de Resolució Extrajudicial de Conflictes del CICAC, diputat de la Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i president de la Comissió de Mediació de la Federació Europea de Col·legis d’Advocats d’Europa, va fer una valoració molt positiva de l’impacte que va tenir la Iª Fira dels ADR a l’ICAB. Va esmentar la participació activa de les 18 Institucions representades als estands de la Fira. Va recordar els punts més destacats de la Taula inicial en la que es van analitzar els diferents Mètodes MASC per part dels Srs. Frederic Munné, Elena Lauroba i Vicente Pérez Daudí, amb Anna Maria Velasco com a moderadora. D’altra banda, també va ponderar les diferents intervencions, en format breu, que van abordar temes de gran actualitat i rellevància com la mediació empresarial a càrrec del senyor Manel Canyameres, qui va fer una intervenció molt pràctica i útil, la mediació a l’àmbit contenciós administratiu i l’experiència pràctica tan profitosa duta a terme al Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de Barcelona, amb la jutgessa Montserrat Raga i la LAJ Acensió Capel. Aquesta última va presentar l’experiència i els resultats tan positius de les mediacions dutes a terme en coordinació amb el Centre de Mediació de Catalunya. El senyor García Roqueta va subratllar igualment la magnífica intervenció de la professora Isabel Viola explicant la importància de la mediació a l’àmbit escolar i la transcendència de cara al futur al implicar als nostres joves en una nova forma més pacífica i harmoniosa de gestionar les situacions de conflicte. Finalment va fer referència també a la Peixera interprofessional en la que es va debatre sobre els diferents MASC i l’impacte que poden tenir en la pràctica de l’advocacia. En aquesta peixera la senyora Marta Martínez i el senyor Carles Garcia van exposar els dos temes al voltant dels quals es va desenvolupar la peixera amb una molt activa participació per part dels assistents, que com va recordar el senyor Garcia Roqueta omplien totalment la sala fins al final.
La següent Taula Rodona del Webinar va versar sobre el Dret col·laboratiu, punt principal de la Jornada i es va desenvolupar sota el títol: “El dret col·laboratiu: el seu funcionament i la seva incidència en la pràctica”. Les persones ponents van ser la Sra. Montserrat Tur, advocada, mediadora i presidenta de l’Associació Catalana de Dret col·laboratiu, que va explicar en què consisteix el Dret col·laboratiu, el seus orígens als EEUU, els seus trets bàsics, les seves avantatges i la implantació actual a Catalunya. Va comentar que el Dret col·laboratiu és una eina més, que pot ser molt útil al servei de l’advocacia i que estem en un moment de canvi, en un punt d’inflexió, per no utilitzar, una vegada més l’expressió ja tan emprada de “canvi de paradigma”. Per acabar la seva intervenció va posar un breu video sobre el Dret col·laboratiu en el que d’una forma molt gràfica van quedar paleses les característiques i avantatges fonamentals d’aquesta nova fórmula a disposició dels advocats i advocades. Va comentar que es pot visualitzar aquest curtmetratge a través de la pàgina web de l’Associació Catalana de Dret Col·laboatiu.
A continuació el Sr. Jordi Casajoana, advocat i mediador format en Dret col·laboratiu va abordar quin és el paper que juga l’advocacia en el dret col·laboratiu i la necessitat d’implementar fórmules diferents, com el Dret col·laboratiu per a gestionar les situacions problemàtiques de forma consensual, com un canvi que podem dur a terme cada un de nosaltres des de la nostra pròpia vessant professional. Finalment, Raquel Alastruey, magistrada de l’Audiència Provincial de Barcelona va enfocar el dret col·laboratiu des de la perspectiva judicial. Va comentar que si s’apliqués el Dret col·laboratiu i d’altres vies ADR d’una forma més generalitzada ja no caldria que, en tants casos tingues que prendre decisions l’òrgan judicial. Va recordar també que una sentència no sempre resol el cas i que hi han d’altres formes més eficients de que les parts sentin que han obtingut una solució justa i ajustada al que realment necessiten. En molts casos no caldria acudir a la via judicial per percebre que es fa justícia, sinó optar per d’altres metodologies més satisfactòries, com el Dret col·laboratiu basades en la recerca d’acords i consens.
Va presentar i moderar la taula, el senyor Carles García Roqueta, qui va destacar alguns dels punts més rellevants de les diferents intervencions, comentant per exemple la possibilitat d’utilitzar la A dels acrònims MASC o ADR , no solament com “Adequat”, sino també “Adaptat” en el sentit d’adaptació a les necessitats i requeriments concrets de cada cas per arribar a solucions més plenament satisfactòries. També va posar en valor el comentari de que no cal esperar que arribi un canvi des de fora, sinó que el canvi ha de començar per cada un de nosaltres.
La Cloenda de la Jornada va estar a càrrec de la senyora Marta Martínez i Gellida i de la senyora Elisabeth Saltor, directora del Centre de Mediació de Catalunya del Departament de Justícia Drets i Memòria. La directora va destacar el potencial i la importància que pot anar adquirint el Dret col·labotiu i també va recordar la actual campanya publicitària que s’està fent a diferents mitjans de comunicació (ràdio, televisió, premsa, xarxes socials, etc.) per a difondre de manera més àmplia la mediació, el seu significat i avantatges entre la ciutadania.
Finalment, la presidenta de la Comissió de Mediació del Consell de l’Advocacia va clausurar el Webinar i el Programa InMediació 2023, agraint a totes les persones que han estat col·laborant en l’organització i contribuint al bon funcionament de les múltiples accions i activitats realitzades dins del Programa InMediació 2023 i especialment a totes les persones que hi han participat, ja sigui deforma presencial o de forma telemàtica, donant sentit i força al Programa InMediació.