Aquest IV Congrés de Mediació i ADR organitzat pel Consell de l’Advocacia Catalana amb el suport del Centre de Mediació del Departament de Justícia Drets i Memòria, es va poder seguir de forma presencial i també on-line i va convocar a més de 250 professionals del món de l’advocacia, de la mediació i dels ADR en general.
El Congrés va tenir lloc a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Manresa i va comptar amb tot el suport del Col·legi, amb el seu degà David Casellas al capdavant, del personal del Col·legi i dels Col·legiats de Manresa. Agrair l’excel·lent acollida que van brindar al Congrés, als ponents i als congressistes.
En la inauguració van participar la Consellera del Departament de Justícia, Drets i Memòria, l’alcalde de Manresa, la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Manresa.
En la primera Taula tècnica una magistrada, un acadèmic de Dret processal i una lletrada de l’Administració de Justícia van debatre sobre quina seria la possible repercussió pràctica en l’exercici de l’advocacia si s’aprova el Projecte de Llei de mesures d’eficiència processal o un altre projecte similar que contempli el requisit de procedibilitat.
En la segona taula tècnica dos advocats experts en mediació i negociació i una advocada i àrbitra internacional van aportar les seves reflexions i comentaris, tot reafirmant l’important paper que juga la persona lletrada com a professional preparat per a orientar adequada i eficaçment al seu client sobre el mètode més adient per a gestionar i resoldre cada cas.
A la tarda es van dur a terme dos tallers simultanis. En el primer l’advocada i mediadora que conduïa el taller va compartir l’interessant experiència del SOM (Servei d’Orientació Mediadora) de Lleida i el seu excel·lent funcionament en els darrers anys.
En el segon Taller, un arquitecte i mediador i una advocada i mediadora van explicar una experiència de mediació molt innovadora d’intervenció en conflictes vinculats a la rehabilitació d’edificis d’habitatges, incloent la rehabilitació energètica.
Al finalitzar els dos Tallers es va dur a terme una sessió plenària per a compartir les conclusions i propostes dels dos tallers amb tots els congressistes.
Seguidament es va realitzar un Taller de comunicació per part d’un expert en habilitats comunicatives, advocat i actor que va posar un brillant punt final, que va estar gaudit i aplaudit per tothom.
Finalment, Imma Barral, directora General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, Marta Martínez i Gellida i Carles García Roqueta van fer un resum executiu, destacant les conclusions més rellevants i valuoses de la Jornada, a mode de clausura.